Wednesday, June 8, 2011

Mesti kene KoNgKoNg / kene KoNtRoL

Nak tau Sebabnye ape??? 
ok i tell u all now.
???????


Bila bangun dari tido je subuh2 dah kene wat keje itu keje ini.
ok, aku xkesah wat keje ape pun kat rumah nie.
Tapi aku x suka orang busy body pasal aku.
Time aku pakai tudung je mesti orang rumah aku ingat aku pegi jalan2.
Sedangkan aku nk pg rumah sebelah je.
Aku hilang sekejap g kedai pun orang rumah aku dah telepon.
"hello, kau kat mana?''
Kalau aku dok dalam bilik je,
"buat ape kau dalam bilik? dok lah kat luar nie ha"
Bukan aku xnak dok kat luar pun,
Bila dok kat luar mesti asyik kene marah.
lagi satu bila aku xmandi lagi,
"hei, kau bila nak pegi mandi ha? dah pukul brapa dah nie"
Bukan aku xnak mandi, tapi aku nak kemas rumah, masak, jaga anak buah buah aku lagi..
Dahlah x de sape nak tolong aku,
Harapkan orang lain mane boleh..........
lagipun bukan nak pegi mana2 pun aku nk g mandi awal.
Aku nak siapkan semua dulu baru aku boleh mandi.
Waktu malam mata x boleh tido,
Kul 10 dah suruh aku masuk tido.
"buat ape x tido lagi? pegilah tido"
Kalau diikotkan aku tido biasanya kol 2 ke 3 pagi baru leh tido. hhehehheh

on9 ler...



Bila pegang laptop je,
"asyik main on9 je, xde keje lain"
La........kan aku dah settlekan semua keje,
Dah tu, aku nak buat ape??
Kalau tido pulak,
"asyik membuta je"
On9 salah, tido salah...
Dah tu, aku nak buat ape?
Kalau aku dok sembang dalam tipon,
"bergayut x abis abis"
La....baru je kawan call xsampai seminit pun diorg ckap lame aku ni bergayut.
Kalau aku pegi jumpa kawan,
"Dah xingat nak balik ke?"
Sedangkan aku baru sekali jumpa kawan sebab aku kan baru balik kampung.
Belom aku jumpa mereka 2 ke 3 kali.
x tau lah jawap nya...
Sembang ngan kawan dalam tipon salah, jumpa kawan pun salah.
Kawan pegi rumah aku,
"Fikah....tolong wat itu wat ini jap"
Ade je kejenye...
Tunggulah kawan aku balik dulu.
Kawan ajak g jalan-jalan kat bandar...
"jangan nak buat hal, kau tu bukan tau ape pasal bandar, xpyah pegi, dok rumah je"
Nie yang buat aku sedih nie...
Aku kan dah besar,

terlebih imagine pulak...


Lagi Best Aku Dok Kat Hostel
Sebab ape???

Sebab aku dh besar boleh wat keputusan aku sendiri.
Sebab aku dah besar aku boleh pikir yang mane baik buruk.
Sebab aku tahu kehidupan aku & aku paham diri aku.
Sebab aku ada schedules aku sendiri.
Sebab aku leh buat keje aku bila-bila masa.
Xda orang nak sound aku nak buat ini buat itu.
Aku leh pegi mane-mane ngan kawan-kawan aku.
Sebab aku rasa freedom.
Tapi pergaulan aku ada batasnya tau.
Kawan-kawan aku semua spoting.
Leh bangun lewat.
Boleh pilih nak makan ape nak minum ape.
Semua kerja aku tersusun ikot schedule.
Xda tekanan perasaan..

~freedom~



Kalau diikotkanlah aku akau memilih tinggal sendiri dari dok ngan family.
hehheheh.....bukan ape, dok ngan family nie ada jugak baiknya tapi 
aku x nak lah asyik kene kontrol je.
Gaduh ngan abang dan kakak pulak
X nak lah buat dosa banyak sangat.
So, lebih baik dok sendiri je.



~roda itu berputar~


Kadang-kadang hidup nie ibarat roda
Kadang di atas kadang di bawah
Setiap dugaan yang diberi haruslah 
ditempuhi dengan perasaan yang sabar.
Diorang buat macam nie pun bukan ape,
untuk kebaikan kita jugak
Orang sayang kat kita kan,
So, ikot jelah...
Xda hal punyer....
kita buat lah supaya orang yakin kat kita nie 
yang kita dah dewasa..

p/s: Cerita nie biar jangan pecah di mulut, biar pecah di blog nie je... 
Heheheheh..... TQ
Assalam....

1 comment:

  1. ape nk wat kn..klu kene kontrol tuh bese larh..sorang ank dlm jagaan ibu bapa..bknnye saje2 kontol nnti 1 ari mst berterima kasih pd org yg mengongkong..insyallah(aq pham)

    ReplyDelete