Friday, October 26, 2012

Carbonara Spagetti

Assalamualaikum
Ni berkongsi serba sedikit mengenai spagetti..
Yea....spagetti.. makan spagetti... 



Yang penting kena ada dua objek tersebut

1) Krim carbonara prego

2) Mi Spagetti (fettuccine) tolong sebut dalam bahasa Itali ok. 

Ok..seterusnya kena ada bahan sampingannya jugak tau. Macam watak sampingan kat dalam TV tu..

1) Minyak masak

2) Garam

3) Daging ayam kisar

4) Bawang besar

5) Kentang

Cara-caranya adalah.....

1) Rebus mi spagetti terlebih dahulu lebih kurang dalam 8 minit ke 10 minit sehingga lembut. Ketika merebus spagetti itu, kena masukkan 2 sudu minyak masak dan sedikit garam.

2)  Panaskan minyak, tumiskan bawang besar bersama kentang. Tumiskan sehingga kelihatan sedikit layu.

3) Kemudian masukkan ayam kisar dan kacau sebati sehingga nampak sedikit masak.

4) Masukkan Krim carbonara prego dan kacau lagi sehingga anda nampak hasilnya...


















Ok....lepas tu pandai-pandai lah mendeko nya...
Inilah hasil yang terjadi...
Maaflah tak berapa nak cantik..
Saya bukan ambil kos kulinari ke hape...
hehehehe...
Ok...selamat mencuba...
Assalamualaikum

Salam Aidil Adha :-)

Assalamualaikum semua :-)
Sempena hari raya ni, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat seluruh manusia yang beragama islam dan dalam kesempatan ini juga selamat berbuat baik pada penghulu hari jumaat ini..
Yelah...Jumaat kan penghulu hari, ha'a...ye, ketua hari.. bukan isnin ye kawan-kawan.. Peace.. :-)


Hanya boleh pakai baju kurung dihari raya.. Erk??? Aku pakai ke?.....
Hehehehe......sekadar gambar hiasan. Saja nak cakap yang baju kurung aku ni ada satu pasang aje. Yelah aku ni jenis tak suka pakai baju kurung bukan apa, aku suka jenis baju yang berseluar yelah i kan lasak sikit.. By the way, sembahyang sunat aidiladha pulak aku tak dapat nak buat yelah paham-pahamlah kewanitaan aku terserlah pada waktu yang sedemikian ghupenye.. Tak gitu noksss?? :-P




Oleh kerana aku tak ke mana-mana hari raya ini, maka dengan ini aku hanya dapat sediakan hidangan sepinggan ini sahaja buat diriku yang berada diperantauan.. Aku tak balik kampung tau.  Alamak, aku masih lagi kat Malaysia lah.
Pergh...sebenarnya tengok pada makanan tu kan, kalau kat luar berapa hinggitlah aku kena bayar.
Baik aku buat sendiri.. Sorrylah walaupun nampak tak sedap, ia memang mengenyangkan.  Bukan ape, aku tak tahulah sekarang hobi aku asyik masak saje...! ishk...kalau tak ke dapur tu, memang something wrong kat aku. Percayalah.. 

Oklah, rasanya setakat ini sahaja cerita aku kepada korang.
Nanti see u all in next entry......
Assalamualaikum. :-)


Monday, October 22, 2012

Last Day In PICC

Assalamualaikum wahai pembaca 'blog'ku sekalian..
Hopely u all sihat-sihat belaka.....
Ni ha nak dijadikan ceritalah sepanjang 4 hari berkampung kat PICC
Sebab hari tu jugaklah adanya konvokasyen
Ape? nak aku mentionkan apa itu PICC?
'Putrajaya International Convention Centre'
Maaflah sebelum Ni aku tak dapat nak menstory memory pasal hari pertama sampai hari ketiga.
Kat sini kamiorang wakil dari kelab photography cari customer yang nak ambil gambar dari service kami..
Customer merupakan budak-budak yang konvo masa konvokasyen hari tu..


Me and Nurainum 
wah..nampaknya purple day hari ini ya.. :-P



Pengaruh Gangnam style
Ha...ko berani sahut cabaran buat gangnam style depan orang ramai??
Ada aku kesah?? ahaha.... (berani ke aku?)



Style apa pulak entah... Gaya bawak fail..
'adik kakak abang nak tangkap gambar buat story book tak?'
ceh..ceh.. mcam saleswomen pulak buat macam tu..
Memang pon kan noksss (mata tengok atas, tangan ke bahu)



Shalini and me...
I dont know why she shaking my body..
Oh...she said lets do sehati berdansa style.. :-P
Tak gitu ye shalini?



Teringat pertandingan kotex kat laman web
diorang nak sesiapa yang nak antar gambor kena wat muka yang menarik sambil buat simbol 'V'
erk?? patut ke aku cakap? tapi memang betol lah..
Korang tak percaya sudah... :-(



Me, Suzila And Siti Jubidah
Posing look like 'akoooolah yang paling besaqqq'
uuwwwwwwaaaaaa... :-(



Ok..now tell me who is the bigger one?
its me?????
hurm.....i dont think so....
Ce lihat toi-toi na...
hampa semua ni dok tengok sapa sebenaqnya..?
Eleh...utara language lar pulak.. :-P




Lorh....gambar ni sedikit blur lar...
ok...komen sikit je...
Sementara orang tak ramai sangat masa ni..




Hahahaha...pandai-pandai sendirilah ye cik kak oi...
Lagipon aku yang paling adik.. :-P
Jangan marah...



Wah...kamu sangat cantek hari ini?
Bertudung peach dan biru...
terserlah kecantikan... boleh jadi model majalah wanita ni..
hehehehe.... :-P



Ai Cik Kak? Boring ke?
Online nampak? 
Online ape tu? ooo...main game rupanya..
Ape? bukan? oo...edit gambar... :-P



Sesi menunggu apa Cik Kak Kak?
Aku tahulah korang main game pakai tab aku...
Tak abis-abis lagi ke word searching tu... :-P



Dear Shalini and Suzila...
u all so cute.....
Look like cartoon.....
Seriously cute....peace.. :-P



Teddy bear yang tengah konvo..
Ini Kak Yana(norfadliyana) ang punye?
Kak Yana yang punya... hahahahaha
Kak Yana yang punya....hahahahaha
(gelak sakan macam penunggu gua dalam cerita ahmad albab @ ali baba bujang lapok)



Inilah Kak Yana(kiri) yang besor-besor..
Apalah dia ni nak tembak diri ke?
Eh..baru perasan yang mengkomeni bertudung biru..
wah canteknya...
ala...ala..lo..lo...alo tomey tomey nye diorang nie.. :-P



Shalini dan Suhaida
Wah korang buat iklan darlie lah...
Sesuai sangat...
Tak pun buat iklah focus point...
Sebab sama-sama pakai cermin mata... :-P



Zetty Sufinas...
Cantek kan dia?
Dia memang cantek pun...
Tengok mata dia kaler hitam gitu.. :-P
Hehehehe...jangan marah ye tuan empunnya badan..



Ha...ni depa dok shooting sakan..
terbang tinggi setinggi awan dania..
kanak-kanak riang ribena.. :-P


Dari kiri Suhaida, Siti Jubidah, Nurainum, Norfadliana, Suzila, Zetty, Shalini & me....
Inilah member-member kelab photographer Asia Metropolitan University...
Last day ni rasa macam tak nak balik dah best sangat kat sini
(Yeke? sampai aku tidoq berdengkoq kat sofa)
Hahaha....macam-macam yang terjadi tapi memang happening tengok budak-budak konvo dah graduate lar kan.... aku nantilah tahun 2014 InsyaAllah...
Sekarang aku dah plan betul-betul masa konvo aku nanti sebab aku belajar dari pengalaman..
Sebab masa konvo diploma, aku sedih sangat (adalah sesuatu perkara yang berlaku) hanya boleh dipendam sahaja... Biarlah rahsia..



The last picture must be my picture lar.... :-P
Oh....terasa diri ini begitu berharga...
teringat lirik lagu aku tak ingat lar..
'butterfly terbanglah tinggi'

Seperti anda semua yang ingin kejayaan, sila usaha dari sekarang...
Jangan 'Think positive' sahaja BUT the true act is 'Go for positive'

Senang-senang lagi 'den' uploadlah entry lagi yerk.... 

Ok...ada rezeki jumpa lagi..bye
Assalamualaikum. :-)








Friday, October 19, 2012

Szilling mee

Assalamualaikum dan selamat pagi...
Hari ini topic sebenarnya pasal 'lunch' yang semalam punya tapi sedikit lewat kira-kira orang nak hi-tea tau...
Alahai perut... kecian..
Bak kata pepatah kerana perut kepala pening.... yup! Sememangnya saya tak boleh lewat makan. DAN tak boleh skip makan tengahari.
Yelah..salah ku jugak lewat makan gara-gara dok ajar customer posing lebih-lebih.. almaklumlah saya kan photography members....
Pengajaran tau sebenarnya....
Ok.selesai sudah sesi photoshoot semalam kira-kira dalam pukul 3 setengah petang camtu lah noksss oi...
Kitaorang pergi kat foodcourt presint 9....
Ha...asyik kat situ aje aku cakap kan.. sebab best sangat, ha'a best kot (mata kat atas, tangan atas bahu)
Paham-paham sendiri lah.......
Ok..ni dia gambar szilling mee yang saya order..
Sedap sangat nookkksss... sekali lagi (mata kat atas tangan atas bahu) yelah service kira macam endah tak endah....
Ok..
Tadddaaa..... selamat mnjamu selera...

Thursday, October 18, 2012

Roti canai "HOMEMADE" by me

Assalamualaikum warga blogger sekalian....
Rasa rajin pulak nk update blog
Tapi asyik pasal makanan aja
Tapi tak kan lah nak tukar kepada blog makanan pulak..
Ala rojak gitu ye....
Hehehehe....mana boleh...

Menstory memory tetap diteruskan...
Yup...mesti diteruskan...

La....ni ha nak dijadikan cerita lah kan..
Roti canai yang saya sendiri buat..
Vanggey vanggey vanggey.... mari mari mari....
Ha....gitu lah hendaknya..

Tiba-tiba jadi rajin ni hukan apa, entah ler boleh pulak geli tengok orang kedai uli roti canai...
Rasa nak muntah pun ada tapi teringin sangat nak makan roti pisang...
Dari situlah start rajinnya nak buat roti canai...
Kawan cakap 'kau buatlah roti canai wendiri baru kau tak geli nak makan'....
Adoi...bukan ape, kalau ku dok kat kampung tadi boleh aku  suruh maka aku uli tepung buat roti canai..

Hhuurrr....so? Macam mana? Sikalang gua tadak pilihan, gua duduk jauh dari family..
Ok. Inilah antara ramuan yang terdapat dalam menu sendiri aku.

Tepung gandum

Minyak masak

Sedikit garam

Telur sebiji

Air

Itu sahaja lah resipi dia, senang kan kawan-kawan?
Sebenarnya minyak masak tu menggantikan mentega yng tak ada. Minyak masak pun boleh lar..
Now..cara-cara roti ni dibuat pulak..

Adun teping bersama minyak masak, telur dan air... masukkan sikit -sikit tau....
Jangan terlalu cair...
Uli macam orang nak buat donut tu lar... lebih kurang.
Eh lupa pulak jangan lupa letak garam nanati baru leh rasa keroticanaian..hehee, ade pulak macam tu.

Now, bila dah diuli ambil lar dalam sejemput dari tepung yang kamu uli tadi..
Kalau nak tahu, tangan mesti berminyak sikit tau baru tak melekat adunan tu...
Kalau saya buat, saya ambil pinggan yang leper untuk tebar roti tu...
Hehehe...tak tebar pun just lenyekkan tepung tu sampai sebesar permukaan pinggan sebab dah lenyek dia ikut permukaaan pinggan kan..

Dah lenyek tu pansknlh minyak tu sikit kat kuali... tapi ratakan minyak tu dulu lah kat kuali...
Dah panas, letakkan tepung yang korang leyekkan tadi ke atas kuali...
Dah letak tu pandai-pandailah ye adik-adik kengkwan semua macam mana nak conrol aai dan roti canai...

Inilah hasil dia....
Suka roti telur letak telur..


Wednesday, October 17, 2012

Breakfast with nasi lemak teh tarik

Assalamualaikum para pembaca blog sekalian...
Ceh..ceh....ape benda pulak sekalian? Semuanya lah.....
Ni lah Fiqkah nak share sikit pasal sarapan pagi....
Yup breakfast... in the 'MURGEN' maksudnya pagi....
Alllooooo...selamat pagi... gurten murgen.. bahasa German lah kawan-kawan oi...
Cakap pasal sarapan pagi teramatlah penting sesangat...
Yup very important untuk menjaga kesihatan...
That why we should take a breakfast in the morning...
Cheywah.....ayat bunga-bunga pulak...

Dari tadi nak cerita...
Ok...kalau kat kolej Fiqkah selalu makan nasik lemak kira dalam 2 kali seminggu...
Memang sedap tapi tak boleh makan selalau tau....
Yes...antara lauk yang Fiqkah ambik adalah...

Nasi, sambal, telur rebus, kacang timun dan ikan bilis (hidangan wajib)
Pastu....

Sambal kerang

Tempe

Ayam berempah

Telur mata separuh masak

Menu kat atas tu adalah yang almost selalu aku amik..
So..semuanya rm4.50 aje selalu.....
Tapi pergi kat Putrajaya area presint 9 kalo tak silap...
Mungkin standard area dia kot..
Food court je pownnnnnn.....
Menu yang saya ambil
Nasi, sambal, timun, telur rebus dan timun.....macam biasa rm4.00
Tapi saya tambah lqgi sambal paru dan ayam berempah....
So..$$$$$$$$$$ rm7.00
Amacam mahal x?

Sikit aje... huhuhuhuhuhu......
Tapi tak ape, asal dapat makan je...

Amalkan Vitagen Setiap Hari

Assalamualaikum wahai para pembaca...
Hari ini Fiqkah nak kongsikan serba sedikit mengenai kebaikan vitagen.....
Ok.right? So...kalau kamu semua nak tahu berapa banyak perasa vitagen...
Oh no....wrong, i mean berapa banyak kaler meh? Hehee....

Putih or cream

Ungu

Hijau

Oren

Rasa-rasanya banyak tu aje kot....
Nak dijadikan cerita.....
Vitagen ni sangat lah bagus untuk kesihatan digestive sistem kita iaitu start from mouth to colon.....
Tapi dia jaga usus kita dari diserang bacteria....  kang di sebut nanti tak tahu pulak korang... tak ape kan saya kan budak science. So, saya nak kamuorang paham mengenai penjagaan usus ni....
Vitagen ni sebenarnya lebih kurang aje macam yakult, nutrigent, solivite and so on... what?...so on? Amende tu?... what ever lah kan. Asalkan ade susu kultur.....
Sekarang dah ada yang baru punya siap ade collagen lagi......


vitagen yang berwajah biasa-biasa sahaja tapi baik untuk usus...
sebab saya pn amalkan vitagen setiap hari....
ok lah kan.....
setakat ni aje lah entry ni lah ye...
assalamualaikum.....



Tuesday, October 16, 2012

"Hostel Food" Be "Home Food"

Assalamualaikum warga blogger serta para pembaca sekalian..
Kali ini saya nak kongsi sikit lar pasal masakan orang bujang ala-ala budak perantau lah konon nya..
Ok. Sebab apa, pandangan mereka yang mengatakan duduk 'hostel'(aku rumah sewa ok) ni selalu nya makan maggie lar, sosej lar, nuget lar.... Tapi sebenarnya makanan tu lah jugak dimakan oleh para student sebab apa, segera dan cepat masak paling penting tahan lama.. ya!!! tahan lama (mata jeling atas tangan kat bahu).

Dan sebenarnya aku dok kat rumah sewa ni macam-macam idea tercetus terutama dalam bahagian masakan. Alhamdulillah, sebab apa ada hikmah nya aku berjauhan dari mak kesayangan aku kat Sarawak nun lar.. Kalau kat kampung aku ni dapat masak ke? ada peluang ke aku masak? kalau dah masak tu complete sangat ke? kannnnnn..... That why aku kat rumah suka tangok mak kesayangan aku masak. Jadi, aku kat perantauan ni try jelah kononnya masak lar kan... last-last boleh tahan jugak lar cheyyyyyy.... Doenst matter right? mmeeeoowww!!!

So..korang kalau nak pikiran tu lebih kreatif.. ni dia aku ajar korang masak masakan 'hostel' sangat ni menjadi lebih kreatif....

1) Maggie (especially aku pakai maggie indomie)
 

Just campur telur then goreng kering.. Kalo nak, letak taugeh ke sayur ke (so jadi mi goreng mamak)
So, lepas ni tak payah ler terus dok makan aje mi goreng simple aje kan.



2) Sosej (apa-apa sosej aje lah)


Kena kreatif pandai cari resipi (sosej masak kicap)
Just plus goreng dengan minyak yg sikit then tumis letak bawang, halia then masukkan sosej dan last sekali masukkan kicap ataupun sos..
So, lepas ni tak payah lar nak asyik-asyik goreng sosej aje. Kretifkan masakan hostel anda.



3) Sadin tin


Aku tahu korang mesti ade simpan stok sardin kan...
Sadin tin tumis bersama bawang besar, cili, asam jawa, dan tomato (kalau pekat tambahkan air)
Now, u see... macam biasa. Nanti tak payah lah main panas2kan aje.. cara aku tu ce buat...


4)Telur (especially telur ayam)


Telur rebus masak sweet sour... masak kicap pun boleh..
Ok...jagan amalkan asyik makan telur dadar je tak pon mata kerbau aje...
Jangan takut gubah menu...



5) Bebola ikan


Sup bebola ikan campur kentang..
Tak kan tak tau nak buat kan.. make it simple...
Buat macam mak korang buat lar....



6) Salad Buah


Aku selalu buat untuk makan 3 ke 4 hari ( bukan makan sekaligus)
Buah epal, pear, tembikai susu potong dadu then letak sikit susu cair & mayonis..
Senang aje bukan? Letak dalam peti sejuk..



7) Roti bersama coeslaw


Roti gardinear (what so ever)
Coeslaw = kobis, lobak & mayonis
Sedap ajelah rasanya...



8) Nasi Goreng


Nasik goreng senang aje kalau korang nak buat kan?
Aku selalu buat nasik goreng masa sarapan aje lah..
Udang dalam gambar tu boleh tukar ayam ke sotong ke..


Alamak....rasanya setakat ini ajelah kot yang saya boleh kongsikan...
Yelah daripada kalau kita fikir buruk baik sesuatu makanan, lebih baik kita fikirkan kebaikan makan lepas tu boleh jugak kita carik idea macam mana nak dapatkan sesuatu resipi.
Ini, kalau kita cari keburukan sesuatu makanan, ertinya kita takut untuk mencuba sesuatu yang baru. Dalam erti kata lain 'bukan tak pandai tapi malas'. Ok sebab malas lah kita tak tahu kebaikan makanan tersebut.

Ok. Setakat ni ajelah entry saya kali ini...
So...please take note makanan kat atas tu ye...
Semoga berjumpa lagi at my next post...
Bye... Assalamualaikum..


p/s- Thank kat Puan 'GooGle' sebab tolong i copy & paste gambar dia..

Sunday, October 14, 2012

Happy Sunday

Assalamualaikum
Wahai warga pembaca blogger sekalian..
Hopely sihat-sihat belaka hendaknye lah ye kan..

Now
i wan to wish
'Happy Sunday'

hahaahahaha
because yesterday is saturday..




Finally...!!!
time to relaxxxxx




Another sunday image: (muah_happy_sunday) for MySpace from ChromaLuna
The day that i waited before....!!!



Entah ler kartun ape ke ini?




 Mulakan hari anda dengan Vitagen
Saya amalkan vitagen untuk usus yang sihat..


so...
i think that all for today.
take a rest guys...
bye
Assalamualaikum

Saturday, October 13, 2012

Happy Saturday

Happy Saturday
Happy Saturday

ok

Happy Saturday
Happy Saturday

ok

Happy Saturday
Happy Saturday

 

Actually i dont know how to say....

only can say
Happy Saturday...

No time like Monday only Saturday..
i can rest my self...
iam going to bed and and my lappy (together)

iam very happy
today is holiday..




I love my laptop so much...!!!












now i can do anything in Saturday (only in my home)




Anything but not this thing.. (i'am single ok)




no!!

No!!

NO!!

What i means is

with....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



 In my room with them...
Me, Sis Ain & Siti@Jubid
Just have a gathering...








Suzila??
I dont know about she... (still in her bed)
She not join us in my room..




Include she... Suhaida..
She hangout with her friends from Sarawak today...
So...she also not join us today..




Waiting for him to update his blog...
Hehehe...sorry nabil..
Include your gambar sahaje...






My cat???




Femao said: Saturday is more comfortable if plus with raining at outside so i can sleep better.




Ok..let's we enjoy our lunch..
on Saturday...

Ok..
I love who read my blog..
Muah...!!!

Bye...
Happy Saturday to all..