Sunday, June 24, 2012

~~Bandung & Jakarta~~

Assalamualaikum
Warga blogger sekalian alam
Selamat bertemu kembali pada entry kali ni

Alhamdulillah
Dapat jugak aku nak mem'blogging' ni (ade ke word tu)

Nak cerita lah sikit..
Keseronokan merantau kat bumi Allah swt ni
Ambil sedikit peluang untuk mengucap syukur..

Yelah
Selama ni aku  mana tahu aku nak pergi melancong
kat Indonesia pulak tu..

Ok, destinasinya adalah

Pontianak
.
.
.
Jakarta
.
.
.
Bandung
.
.
.
Bogor



Perghhh...memang hebat lar..

Ni lah aku nak cerita sikit
Selama seminggu duduk kat Indonesia ni
Macam-macam aku dapat 
Dan macam jugak aku belajar dan tahu

Tapi yang tak best nya duit aku jugak lar 
Makin hari makin menipis...


Passport Malaysia

First thing mesti ada
Kena buat dulu lar
Aku memang dah lama nak buat passport tapi tak ada masa
So...cousin aku ni teman lar aku buat passport.
Dalam masa yang sama dia pulak ajak aku pergi Bandung 

So...sekali aje aku cakap 'maok'(nak)
teruihhh..dia beli tiket.
aku ape lagi.....happy sakan ler..


Tengok beza muka aku..
Ic tahun 2008
Gambaq tu tahun 2012
hahaha...rasa nak kuruuiiiihhh balik lar..
hahhahaha


Saje tangkap gambor ni
Belum siap sepenuhnye lagi..
hihihihhi
Sapa-sapa yang nak ke Airport mesti ade tengok tempat ni dulu



Mesti ade gambar aku kan..
Dah pun 'belog' aku..
hahahaha



Pucuk Harum
Alah..kalau kat Malaysia, Teh Hijau..
Aku try masa kat Pontianak..



First flight dari Kuching ke Pontianak
Dekat aje dalam masa 30minit aje sampai..
Tak yah cakap banyak lar kan..
Hahah..tak lah lama sangat dok dalam flight.
opppss..pakai Maswings ok..
Kapal terbang mini aje..



'Es Jerok'
Meaning that is 'Fresh orange' aje lah..
Cousin aku yang recommend air ni kat aku.
Rupe2nye bukan oren sunkist, tapi buah limau yg hijau tu..\
Aku pun tak tau name nye..



Sambil menikmati makanan kat HOTEL KINI..
Yelah, flight nak ke Jakarta lagi petang tu..
That why cousin aku ajak pergi makan kat hotel ni kejap..



Batavia Airlines..
Nie aje dalam kapal terbang ..
So..ambil masa dalam 1 jam 30 minit baru sampai ke Jakarta. (terminal 1)



Beg dah packing..
Tidor 1 malam aje kat hotel area Jakarta ni
Yelah...pagi esok nak berangkat ke Bandung dah
Dalam 3 jam cam tu lar sampai..


Patung ape ni?
Ade gak budak restoran tu bagitahu..
Aku aje yang tak ingat..


Sempat jugak lah bergambar kat restoran ni
Patung ni diorang jual tau.
RP76,000.. amacam?
Murah aje..
Rupiah kan..


Saje promote gambar ni
hihihihikkkk...
Lepas ni nak jadi model blog aje..
hahahah


Sekadar gambar hiasan
Lupa pulak nak ambil gambar masa tangah makan
Yelah...enjoy food kan


Oleh kerana tak sempat ambil gambar
so..aku take time lah nak ambil gambar
Buku menu dia


Lepas makan aje..
So..next destination is



Tangkuban Parahu
Almost orang kat sini bangsa Sunda
So....take time lar kalo pergi naik gunung ni.
Nasib baik kamiorang pakai kereta
Innova gitu.....



Gambar saye....


Saye lagi....


Dan saye....


Lagi-lagi saye...



Jangan mareh....gambar saye...



Ha..jual...jual...
murah beb..
Harganya lebih kurang rm10 je
yelah 30,000 rupiah..


hihihih....
gambor aku bersama kuda..
nak naek kuda?? huh! x payah...
kat gunung kot brader..


Ha..ni hari ke-3 aku kat bandung
Tengok ah...bukan tengok aku,
Tengok jeans aku ler..
Original beb..! kau hado??
heheheheh



Tak yah tengok kami
Tengok jeans je cukup
Levi's



Aku sentiasa chubby..
wah...puji diri nampak.
Tengok ar motor besar kat belakang aku tu...
hhuhuhuhuhuh



Ingat main-main ke?
betul ni tau..


Kat WTC Mangga Dua
Shopping mall ni aku suka sangat..
kalah mall kat Malaysia lah kiranya
Kata aku je lah



Restoran Seafood yg terkenal and 10 stars kat Jakarta
Sodap..!!
Lebih dikenali sebagai restoran Anchol



Tak menyesal aku pergi sini tau
ehehehe...next time nak mai lagi tau
huhuhuhuhuh
syok tak terkata
makanan pun sedap
nak shopping pun murah....








Inilah dia segala kehidupan laut..
Seafood is good.
But i can't eat too much
because i'am allergic to seafood..



Tengok kaki lar..


Wah....cantik tau..


Menghayati keindahan bumi Allah swt
Time matahari tenggelam....
Matahari tenggelam??? Ade ke?
hehehehehe....


Minuman sejuk berais ice-cream
Sedap gak ah..
Boleh kenyang makan



Ambil gambar kenangan bersama
Huhuhuhu
Ni dia geng-geng kazen aku lar..


Baru aje nak pasang angan-angan..
Yelah best sangat kat Indonesia ni
Tak cukup 1 minggu dok sini..
Dah pun balik...


Ape-ape pun syukur sangat dapat peluang ni..
InsyaAllah dapat lagi pergi sini..
 I Love Indonesia
and
I Love Malaysia
Yelah.....
bak kata pepatah..
Hujan batu di negeri sendiri
Hujan emas di negeri orang

Lu pikirlah sendiri
Sekian
bye see u in next entry

Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment