Sunday, July 1, 2012

My cheese cake

Assalamualaikum
Ni ha...nak kongsikan sikit pengalaman
Membuat Kek cheese parut ni
Perh...dah siap dah




So...
Ape tunggu lagi
Lagipun no mistake here
Because for the first time i made this cake

Ok..
Bahan-bahannye
Sebenarnya aku main agak-agak aje

Bahan A
1) 500gm cream cheese (Aku pakai Tatura)
2) 150gm salted cheese (Anchor)
3) Gula dalam 2 genggam lar... :-P (Better blend dulu ar)

Bahan B
1) Biskut Cheese (pakai Kong Guan brand)
2) Susu sejat yang cair 

Nak buat senang aje
"Kacau" bahan A tadi sampai sebati
Then
Sediakan loyang (tupperware pun boleh lar)
Then
Sapu bahan A ke permukaan loyang tadi (sikit je tau)
Then
*Celupkan biskut ke dalam susu sejat tadi (kejap je, jangan lama2)
Then
*Susunkan biskut yang dah dicelupkan tadi ke atas permukaan loyang
Then
*Sapukan/letakkan bahan A tadi ke atas biskut tersebut (layer-layer lar)
Then 
Ulang langkah yg bertanda * tadi senhingga adunan A habis
Then
Parut Salted cheese ke atas kek tadi (hiasan ler konon)
Then
Letak dalam peti sejuk sehingga beku


~~Siap~~

Thank for your reading
Assalamualaikum... :-)



No comments:

Post a Comment