Tuesday, October 16, 2012

"Hostel Food" Be "Home Food"

Assalamualaikum warga blogger serta para pembaca sekalian..
Kali ini saya nak kongsi sikit lar pasal masakan orang bujang ala-ala budak perantau lah konon nya..
Ok. Sebab apa, pandangan mereka yang mengatakan duduk 'hostel'(aku rumah sewa ok) ni selalu nya makan maggie lar, sosej lar, nuget lar.... Tapi sebenarnya makanan tu lah jugak dimakan oleh para student sebab apa, segera dan cepat masak paling penting tahan lama.. ya!!! tahan lama (mata jeling atas tangan kat bahu).

Dan sebenarnya aku dok kat rumah sewa ni macam-macam idea tercetus terutama dalam bahagian masakan. Alhamdulillah, sebab apa ada hikmah nya aku berjauhan dari mak kesayangan aku kat Sarawak nun lar.. Kalau kat kampung aku ni dapat masak ke? ada peluang ke aku masak? kalau dah masak tu complete sangat ke? kannnnnn..... That why aku kat rumah suka tangok mak kesayangan aku masak. Jadi, aku kat perantauan ni try jelah kononnya masak lar kan... last-last boleh tahan jugak lar cheyyyyyy.... Doenst matter right? mmeeeoowww!!!

So..korang kalau nak pikiran tu lebih kreatif.. ni dia aku ajar korang masak masakan 'hostel' sangat ni menjadi lebih kreatif....

1) Maggie (especially aku pakai maggie indomie)
 

Just campur telur then goreng kering.. Kalo nak, letak taugeh ke sayur ke (so jadi mi goreng mamak)
So, lepas ni tak payah ler terus dok makan aje mi goreng simple aje kan.



2) Sosej (apa-apa sosej aje lah)


Kena kreatif pandai cari resipi (sosej masak kicap)
Just plus goreng dengan minyak yg sikit then tumis letak bawang, halia then masukkan sosej dan last sekali masukkan kicap ataupun sos..
So, lepas ni tak payah lar nak asyik-asyik goreng sosej aje. Kretifkan masakan hostel anda.



3) Sadin tin


Aku tahu korang mesti ade simpan stok sardin kan...
Sadin tin tumis bersama bawang besar, cili, asam jawa, dan tomato (kalau pekat tambahkan air)
Now, u see... macam biasa. Nanti tak payah lah main panas2kan aje.. cara aku tu ce buat...


4)Telur (especially telur ayam)


Telur rebus masak sweet sour... masak kicap pun boleh..
Ok...jagan amalkan asyik makan telur dadar je tak pon mata kerbau aje...
Jangan takut gubah menu...



5) Bebola ikan


Sup bebola ikan campur kentang..
Tak kan tak tau nak buat kan.. make it simple...
Buat macam mak korang buat lar....



6) Salad Buah


Aku selalu buat untuk makan 3 ke 4 hari ( bukan makan sekaligus)
Buah epal, pear, tembikai susu potong dadu then letak sikit susu cair & mayonis..
Senang aje bukan? Letak dalam peti sejuk..



7) Roti bersama coeslaw


Roti gardinear (what so ever)
Coeslaw = kobis, lobak & mayonis
Sedap ajelah rasanya...



8) Nasi Goreng


Nasik goreng senang aje kalau korang nak buat kan?
Aku selalu buat nasik goreng masa sarapan aje lah..
Udang dalam gambar tu boleh tukar ayam ke sotong ke..


Alamak....rasanya setakat ini ajelah kot yang saya boleh kongsikan...
Yelah daripada kalau kita fikir buruk baik sesuatu makanan, lebih baik kita fikirkan kebaikan makan lepas tu boleh jugak kita carik idea macam mana nak dapatkan sesuatu resipi.
Ini, kalau kita cari keburukan sesuatu makanan, ertinya kita takut untuk mencuba sesuatu yang baru. Dalam erti kata lain 'bukan tak pandai tapi malas'. Ok sebab malas lah kita tak tahu kebaikan makanan tersebut.

Ok. Setakat ni ajelah entry saya kali ini...
So...please take note makanan kat atas tu ye...
Semoga berjumpa lagi at my next post...
Bye... Assalamualaikum..


p/s- Thank kat Puan 'GooGle' sebab tolong i copy & paste gambar dia..

1 comment:

  1. wahh bagus ni. bleh jadi resepi kat umah bujang saya. eheh thanks

    ReplyDelete